Harjoitteluohjeita

Honbussa pyritään harjoittelemaan monipuolisesti. Kaiken harjoittelun perustana on kuitenkin turvallisuus. Siksi on tärkeää, että harjoittelijat ovat selvillä joistakin harjoituskäytännöistä ja tavoista

Yleistä

Ennen tatamille tuloa jalat on pestävä ja kuivattava. Saliin tullaan varvastossuissa tai vastaavissa. Tatamilla ei saa harjoitella kengät jalassa. Jos vuoron jälkeen saliin ei tule toisten seurojen harjoittelijoita, on ikkunat ja ovet lukittava lähtiessä.

Turvallisuus

Harjoitusten tärkein asia on turvallisuus. Koska harjoitusten aiheet ja ohjaajat vaihtelevat paljon, on tärkeää, että teet rauhallisesti varsinkin ne tekniikat, jotka ovat sinulle uusia. Muista huolehtia siitä, että kynnet ovat aina harjoituksissa lyhyet. Tämä korostuu monissa tatamilla tehtävissä tekniikoissa (esim. painiminen). Samoin korut, kellot, sormukset yms. tulee riisua pois harjoitellessa. Lävistykset kannattaa teipata. Kannattaa hankkia myös asianmukainen karatevakuutus.

Salimatsi

Harjoitteluun kuuluu kevyt otteleminen eri säännöin. Otteleminen dojolla on yksi harjoitusmuoto; siinä ei ole tarkoitus ottaa miehestä mittaa, vaan harjoitella tekniikoita elävässä tilanteessa. On tärkeää, että sekä ohjaajat että harjoittelijat tietävät tarkasti, millä säännöillä kulloinkin harjoitellaan. Jos olet epävarma, millä säännöillä otellaan, kysy ohjaajalta! Suurikokoisemmalla on aina päävastuu saliottelun turvallisuudesta. Kaikissa alla olevissa ottelutavoissa ensimmäinen sääntö on, että ottelun tulee olla turvallista ja hauskaa! Toinen sääntö on, että kaikki tekniikat tulee tehdä kontrolloidusti ja hallitusti. Salimatsin kuuluisi näyttää samalta kuin koiranpentujen kisailu. Alla ovat yleisimpien harjoitusotteluiden säännöt tiivistetysti:

Kilpakaratetyyppinen ottelu

Tavoite on saada selkeitä ja hyviä osumia vastustajaan lyönneillä ja potkuilla. Varusteet: karaten käsisuojat, hammassuojat ja miehillä alasuojat (säärisuojia ja naisten rintasuojaa voi käyttää halutessaan). Sallittua ovat lyönnit päähän ja vartaloon, suorat potkut vartaloon, kiertävät potkut päähän ja vartaloon sekä pyyhkäisyt ja molemmille harjoittelijoille turvalliset kaadot. Painiminen on kiellettyä.

Potkunyrkkeilytyyppinen ottelu

Tavoite on saada selkeitä ja hyviä osumia vastustajaan lyönneillä ja potkuilla. Varusteet: karaten käsisuojat tai nyrkkeilyhanskat, hammassuojat, säärisuojat ja miehillä alasuojat (lisäksi naiset voivat käyttää rintasuojaa).

Sallittua ovat samat tekniikat kuin kilpakarateottelussa sekä polvipotkut vartaloon ja kiertävät potkut reisiin. Painiminen on kiellettyä. Huom! ilman säärisuojia potkut reisiin ovat kiellettyjä.

Ashihara-ottelu

Tavoite on saada selkeitä ja hyviä osumia vastustajaan lyönneillä ja potkuilla. Varusteet: karaten käsisuojat tai nyrkkeilyhanskat, hammassuojat, säärisuojat ja miehillä alasuojat (lisäksi naiset voivat käyttää rintasuojaa). Sallittuja tekniikoita ovat kaikki tekniikat vartaloon (lyönnit, potkut, polvet ja kyynärpäät) sekä kiertävät potkut päähän ja reisiin. Myös molemmille harjoittelijoille turvalliset kaadot on sallittu. Painiminen on kiellettyä. Huom! ilman säärisuojia potkut reisiin ovat kiellettyjä.

Selätyspaini

Tavoite on selättää vastustaja. Lukot ja kuristukset ovat kiellettyjä. Lyöminen ja potkiminen on kielletty.

Mattopaini

Tavoite on saada vastustaja antautumaan lukolla tai kuristuksella. Antautuminen osoitetaan taputtamalla kuuluvasti tatamia tai vastustajaa tai sanomalla kuuluvasti "maitta" (japania: antaudun). Sallittua ovat kuristukset sekä nivellukot kyynerpäihin, ranteisiin ja nilkkoihin Lyöminen ja potkiminen on kielletty. Samoin lukot ns. pieniin niveliin (esim. sormet) ja kiertävät jalkalukot sekä polvilukot ovat kiellettyjä. Niskalukot ovat ehdottomasti kiellettyjä!

Vapaaottelu

Tavoite on saada selkeitä ja hyviä osumia vastustajaan lyönneillä ja potkuilla tai saada vastustaja antautumaan lukolla tai kuristuksella.

Antautuminen osoitetaan taputtamalla kuuluvasti tatamia tai vastustajaa. Sallittuja ovat samat tekniikat kuin potkunyrkkeilyssä ja mattopainissa.