Karatemaailman rocktähden leiri on yhdistelmä kamppailutaitoa ja stand-up-komediaa

Post date: May 22, 2017 1:00:03 PM

Honbu järjesti yhdessä Suomen muiden Suomen Koryu uchinadi -seurojen kanssa 20-21.5. viikonloppuleirin, jonka opettajaksi tuli koko karatemaailman kuumin tähti, Patrick McCarthy, 9.dan Hanshi. Leirin kaikki 65 lippua myytiin loppuun ilman mainostusta, ja kaukaisimmat vierailijat tulivat Espanjasta asti - sellainen on McCarthyn vetovoima.

Kuva: Kristian Ahlroth

Suosio on helppo ymmärtää: korkeatasoinen ja toiminnallisuutta korostava käytännön ammattitaito, akateemista mieltä kutkuttava maailman laajin kamppailun ja kamppailuhistorian teoriatietämys, höystettynä 50 vuoden kokemuksella hauskoja tarinoita. McCarthy on kilpakamppailija, itsepuolustuskouluttaja, tutkija ja showmies. Viikonlopun seminaarin aiheina olivat eri suunnista tulevat iskut, lähikamppailutilanteita ja opettajan omat lempitekniikat kilpa-ajoiltaan. Leirillä oli 65 osallistujaa, joista reilu kolmasosa Honbusta.

Patrick McCarthyn kamppailukokemus on laaja, ja olisi väärin puhua hänestä vain karatekana: hänellä on kokemusta niin vapaaottelusta, catch-painista, nyrkkeilystä, aseellisesta kamppailusta kuin jujutsustakin. Hän on kouluttanut poliiseja ja armeijahenkilökuntaa. Laajan tutkimustyön jälkeen hän löysi paljon yhtäläisyyksiä maailman kaikkien kamppailulajien välillä. Jos katsotaan pintaa syvemmälle, kaikki aseeton kamppailu perustuu samoihin periaatteisiin, koska lähtökohtana on ihmiskeho. Sen takia jaottelu lajeihin ja tyylisuuntiin on keinotekoista. Yleisestä painostuksesta sensei McCarthy kuitenkin keräsi eri periaatteet yhteen ja nimesi sen ”Koryu uchinadiksi”. Hänen yksi kuuluisia tokaisujaan on kuitenkin, että ”kaikki, mikä toimii, on karatea”.Leiri oli täynnä oivalluksia, uusia ja vanhoja ystäviä, liikunnan iloa ja yhdessä oppimista. Leiri oli avoin kaikille vyöarvoille, ja oli ilo nähdä rivissä niin pitkän linjan mustavöisiä kuin rohkeita peruskurssilaisiakin. Leirillä myönnettiin Honbun Karate kid -palkinto syksyllä aloittaneelle humanistisen tiedekunnan tohtorikoulutettava Maija Buttersille.