Vakuutukset ja turvallisuus

Karate on hauskaa mutta ajoittain Juhaa voi sattua leukaan. Vakuutussuojasta kannattaa huolehtia siis ihan jo muidenkin harjoittelijoiden vuoksi. Vakuutuskiemuroiden salat selviävät tästä dokumentista.

Vakuutussuoja

Normaali kotivakuutus tai vapaa-ajan vakuutus ei pääsääntöisest korvaa karatessa tapahtuvia vahinkoja. Honbulaiset voivat kuitenkin vakuuttaa itsensä Suomen karateliiton ja Pohjolan keskenään sopiman urheiluvakuutuksen kautta. Vakuutus kattaa normaalissa harjoittelussa tapahtuneet vahingot vakuutusehtojen mukaisesti. Vakuutukseen voi tutustua lähemmin Karateliiton sivuilta löytyvien linkkien kautta.

"Karateliiton vakuutus" sisältää lisenssiosan ja vakuutusosan. Lisenssiosa on osa liiton varainhankintaa ja vakuutuosa on varsinainen vakuutusmaksu. Maksuja ei voi erottaa toisistaan. Liiton vakuutuksessa on erilaisia vakuutuvaihtoehtoja. Kilpailemattomalle perusharrastajalle tarkoitettu c-lisenssi lienee useimmille honbulaisille soveliain. Kannattaa myös huomioida, että vakuutuskausi on kiinteä elokuusta elokuuhun. Maksulle saa siis enemmän vastinetta , mitä aikaisemmin syksyllä asian hoitaa pois päiväjärjestyksestä.

Luonnollisesti vakuutusyhtiöitä kannattaa kilpailuttaa. Jo olemassaolevaan tapaturma/vapaa-ajan tms. vakuutukseen on usein mahdollista liittää myös karaten harjoittelun kattava vakuutus. Käytäntö on kuitenkin osoittanut, että Karateliiton kautta hankittu urheiluvakuutus on hinnaltaan varsin kilpailukykyinen.

On syytä huomioida, että kilpaileminen rajataan usein vakuutuksista pois.

Honbu ei vakuuta jäseniään, vaan jokaisen harjoittelijan tulee huolehtia omasta vakuutusturvastaan.

Kooste urheiluvamman ensihoidosta

Tavallisimpia vammoja kamppailu-urheilussa ovat erilaiset nyrjähdys/muljahdus/vääntymis/kääntymisvammat. Asianmukaisella ensihoidolla voidaan nopeuttaa toipumista merkittävästi.

  • Nopea ja tehokas ensihoito supistaa verisuonia, vähentää vuotoa ja turvotusta, lievittää paikallista tulehdusreaktiota ja vähentää kipua.

  • Ensihoito perustuu viiden K:n periaatteelle:

   1. Kompressio

    • Vammakohtaa puristetaan aluksi käsin, jatkohoidoksi tukeva kompressioside

   2. Koho

    • Raaja nostetaan kohoasentoon.

   3. Kylmähoito

    • Vammakohdan päälle asetetaan kylmäpakkaus (esim. pikakylmähaude, pakastettu sekavihannespussi, lumi muovipussissa). Kylmän päälle kierretään joustava tukiside. Pakastimesta otetun pakkauksen ja ihon väliin on aina laitettava paleltumisen estävä eriste, esim. elastinen tukiside.

    • Kylmän annetaan vaikuttaa 20 minuuttia (raaja koholla); pinnallisissa mustelmissa ja pienemmissä ruhjeissa riittää 10-15 minuuttia. Tämän jälkeen kylmäpussin tilalle asetetaan pelkkä paineside.

    • Kylmähoitojaksoja tulee toistaa 1-2 tunnin välein.

   4. Kipulääkitys

    • Tulehduskipulääke vähentää turvotusta ja lievittää paikallista tulehdusreaktiota.

   5. Koti

    • Vammakohdan on annettava levätä kunnolla. Vamman vakavuusasteen mukaan pidetään 3–7 vuorokauden mittainen tauko liikuntaharjoittelusta. Lepojakson jälkeen aloitetaan vammakohdan asteittainen käyttö ja kuntouttaminen kivuttomin harjoittein.

  • Urheiluvamman ensihoitovaihe kestää tavallisesti 2–3 vuorokautta.

  • (lähde: www.terveysportti.fi)

Kävikö jotain?

Jos haluat antaa palautetta treeneissä tapahtuneesta tai sinulla on ajatuksia kuinka turvallisuutta voisi parantaa, voit lähettää palautetta esimerkiksi tämän lomakkeen kautta: